Roze schijf

Eerste hulp bij vitaliteitsmanagement: De roze schijf

Na de groene en de gele punt uit de Schijf van Vijf van Vitalogisch, is vandaag de roze schijf aan de beurt.
In de dynamische wereld van vitaliteitsmanagement speelt de roze schijf uit de Schijf van Vijf van Vitalogisch een cruciale rol. Deze schijf staat voor de psychologische aspecten, ofwel je mindset. Waarom is dit zo belangrijk voor organisaties die het beste uit hun medewerkers willen halen?

De Kracht van Mindset

Je mindset bepaalt hoe je het leven benadert en met uitdagingen omgaat. Het kan het verschil maken tussen stilstand en groei. We maken onderscheid tussen twee mindsettypen: de ‘fixed mindset’ en de ‘growth mindset’.

Fixed Mindset: Dit is het geloof dat je capaciteiten vaststaan en niet kunnen veranderen. Mensen met een fixed mindset vermijden vaak uitdagingen uit angst voor falen.

Growth Mindset: Hier gelooft men dat vaardigheden en capaciteiten kunnen groeien en zich ontwikkelen door inzet, toewijding en leren. Uitdagingen worden omarmd als kansen om te groeien, en mislukkingen worden gezien als waardevolle leermomenten.

De Voordelen van een Growth Mindset in de Werkplek

Verhoogde veerkracht: Medewerkers met een growth mindset zijn veerkrachtiger in het omgaan met tegenslagen. Ze zien mislukkingen als tijdelijke obstakels en zoeken naar manieren om te verbeteren.
Stimulans voor innovatie: Een growth mindset moedigt innovatie en creativiteit aan. Medewerkers zijn meer bereid om nieuwe ideeën te verkennen en risico’s te nemen.
Levenslang leren: Het aanmoedigen van een growth mindset bevordert een cultuur van levenslang leren binnen uw organisatie. Medewerkers blijven zich ontwikkelen en verbeteren.
Betere samenwerking: Medewerkers met een growth mindset staan open voor feedback en constructieve kritiek, wat leidt tot effectievere samenwerking en communicatie.

Hoe help je medewerkers bij het ontwikkelen van een Growth Mindset?

Leiderschap door voorbeeld: Leiders moeten een growth mindset omarmen en actief promoten binnen de organisatie.
Training en Ontwikkeling: Investeer in programma’s die medewerkers helpen hun growth mindset te ontwikkelen en te versterken.
Fouten mogen maken: Creëer een omgeving waarin fouten maken wordt aangemoedigd en gezien wordt als een kans om te groeien.

Mindset en vitaliteit

Yes, ik wil een veerkrachtig team!

Een growth mindset kan een gamechanger zijn in het bereiken van optimale prestaties en het bevorderen van een gezonde werkcultuur. Het begint allemaal met de overtuiging dat groei mogelijk is.
Wil je meer weten over hoe de Schijf van Vijf binnen jouw organisatie kan worden toegepast? Neem gerust contact op via info@carolienbaecke.nl of bel naar 06-83335083.