Schijf van Vijf vitaliteit


Als het gaat om vitaliteitsmanagement binnen je organisatie, heb je in de vorige blogposts kunnen lezen over de groene, gele en roze schijf – gericht op bewustwording, fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Inmiddels heb je wellicht ontdekt dat er verschillende manieren zijn op stap voor stap jouw eigen vitaliteit en die van je medewerkers te verbeteren. Hiervoor is het wel belangrijk dat dit in een veilige en prettige omgeving gebeurd. En dat is nou net waar de blauwe schijf, ecologisch, over gaat.
In deze blogpost ga ik wat dieper in op de blauwe schijf en geef ik je tips over hoe je deze kunt toepassen binnen jouw organisatie.

Blue Zones

De Kracht van Verbondenheid
In de Netflix-serie “Live to 100: Secrets of the Blue Zones” wordt benadrukt dat verbinding met je omgeving, familie en vrienden een cruciaal ingrediënt is om gezond en vitaal ouder te worden. De serie, gepresenteerd door Dan Buettner, neemt je mee op een inspirerende reis naar gebieden waar mensen moeiteloos de leeftijd van 100 bereiken. Dit wijst op het belang van een ondersteunende sociale omgeving voor onze vitaliteit.

Toepassen in Jouw Organisatie
Hoe kun je de principes van de blauwe schijf toepassen binnen jouw organisatie? Ga de dialoog aan met je medewerkers en kijk vooral waar de behoefte binnen jouw organisatie ligt en wat er bij jullie past. Hier zijn enkele praktische tips die je op weg kunnen helpen:

 1. Open Cultuur en psychologische veiligheid
  Binnen een vitale organisatie moeten medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken, nieuwe ideeën uit te proberen en zelfs fouten te maken. Zorg ervoor dat er ruimte is voor open communicatie en dat iedereen gehoord wordt.

 2. Werk-Privé Balans
  Een gezonde balans tussen werk en privéleven is van vitaal belang voor de gezondheid van medewerkers. Moedig flexibiliteit aan, promoot pauzes en vakanties, en vermijd overmatige druk en overuren.

 3. Erkenning en Waardering
  Het uiten van waardering en het geven van complimenten zijn eenvoudige maar krachtige manieren om een positieve werkomgeving te creëren. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet en bijdragen.

 4. Gezonde Werkomgeving
  Investeer in een gezonde werkomgeving door ergonomische werkplekken aan te bieden, gezonde snacks te verstrekken en vitale activiteiten aan te bieden.

 5. Opleiding en Ontwikkeling
  Bied mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling aan. Dit stimuleert groei en bevordert het welzijn van medewerkers.

Creëer je eigen Blue Zone

Het integreren van de blauwe schijf in jouw organisatie kan niet alleen de vitaliteit van medewerkers verbeteren, maar ook de algehele prestaties en tevredenheid. Het creëren van een ondersteunende en gezonde werkomgeving is een investering in de toekomst van jouw organisatie en de gezondheid van je team.

 

📩 Let’s connect  📩

Stuur me een bericht en laten we kijken hoe we vitaliteit duurzaam kunnen inbouwen in jouw organisatie. Gewoon lekker praktisch!