“Ja, jij hebt makkelijk praten. Ik kan dat niet. Ik heb daar geen tijd voor. Voor hem is dat niet zo moeilijk. Dat is nu eenmaal zo, daar kan je niks aan veranderen.” Herken je deze excuses? Blah. Blah. Blah. Excuses die vaak worden gebruikt om niet de regie te pakken over onze gezondheid en leefstijl. Maar laten we eerlijk zijn, jouw brein houdt niet van verandering. Het blijft liever in het vertrouwde. Toch is het belangrijk om te beseffen dat veel chronische ziekten leefstijl gerelateerd zijn. Zelfs als je genetisch belast bent, kun je nog steeds veel winst behalen door een gezondere leefstijl aan te nemen. En nee, geen quickfix, pilletje of wat dan ook. Jij mag in actie komen.

Is het makkelijk? Nee, niet altijd. Maar het is wel mogelijk.

Het begint allemaal met die eerste stap: stop met ontkennen dat je geen invloed hebt, of dat het jou niet zal overkomen. Pak de regie over je gezondheid. Ontdek waar voor jou de sleutel ligt om je leefstijl te optimaliseren. Is het voeding, beweging of ontspanning?

Uit eigen ervaring, en na vele ups en downs, weet ik dat mijn oplossing ligt in dagelijkse wandelingen en het toevoegen van extra groenten aan mijn maaltijden. Zo creëer ik een opwaartse spiraal die ruimte biedt voor verdere positieve veranderingen.

Dus, tem je brein, stop met excuses en kom in actie.

Het is belangrijk om te beseffen dat gedragsverandering niet vanzelf gaat. Het vereist kennis, doorzettingsvermogen en vooral een sterke motivatie om de gewenste veranderingen te bereiken. 

Hier zijn een paar tips om je te helpen op weg naar een gezondere leefstijl en het overwinnen van de excuses die je tegenhouden:

Stel concrete doelen: Maak specifieke en haalbare doelen voor jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik ga elke dag 30 minuten wandelen” of “Ik ga elke avond een extra portie groenten toevoegen aan mijn diner”.

Wees consistent: Verandering kost tijd. Blijf consistent in je inspanningen, zelfs als het moeilijk wordt. Kleine stapjes in de juiste richting zijn beter dan helemaal geen actie ondernemen.

Zoek ondersteuning: Vertel vrienden en familie over je doelen. Ze kunnen je aanmoedigen en ondersteunen tijdens moeilijke momenten. Ook het inschakelen van een coach kan waardevol zijn. Gewoon wat extra ondersteuning en de juiste kennis.

Wees vriendelijk voor jezelf: Wees niet te streng voor jezelf als je een keer een terugval hebt. Accepteer dat dit deel uitmaakt van het proces en pak de draad weer op.

Vier je successen: Sta stil bij je vooruitgang en vier je successen, hoe klein ze ook mogen lijken. Dit zal je motiveren om door te gaan en nieuwe doelen te stellen.

Door de excuses te erkennen en actief te werken aan gedragsverandering, kun je de regie nemen over je gezondheid en leefstijl. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar de beloningen op lange termijn zijn het zeker waard. Dus waar wacht je nog op? Tem je brein, stop met excuses en kom in actie voor een gezonder en gelukkiger leven.